2023 Ziraat Bankası Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası rapor parası sorgulama iki yolla yapılabilir: Birinci olarak SMS ile, ikinci olarak ise e-devlet aracılığıyla rapor parası öğrenilebilir. Bu yollar aşağıda ayrıntılı olarak anlatılacaktır ancak bu yollar haricinde kısa birkaç sorgulama şekli de bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Ziraat Bankasının online sitesine giriş yapılarak ya da Ziraat İnternet Bankacılığı uygulaması indirilerek buradan da rapor parasının yatıp yatmadığı kontrol edilebilir.
  • İnternet bankacılığını yorucu ve zor görenler Ziraat Bankası müşteri hizmetlerini arayarak hesabına rapor parası sorgulama öğrenebilir.
  • Bu iki yol haricinde en yakın Ziraat Bankası şubesine gidip müşteri temsilcisinden hesaba rapor parasının yatıp yatmadığı öğrenilebilir.

İÇİNDEKİLER

SMS ile Rapor Parasının Yatıp Yatmadığı Nasıl Öğrenilir?

SMS ile rapor parasını sorgulamak kolay birkaç işlemle gerçekleştirilebilmektedir. Ziraat Bankasına yatan rapor parası SMS yoluyla şu şekilde öğrenilmektedir:

  • Öncelikle telefondan mesaj bölümü açılmalı ve alıcı numarasına “4747” sayısı yazılmalıdır. Ardından “BAKİYE” mesajını ileti bölümüne girerek mesaj gönderilmelidir.
  • SMS gönderildikten sonra hesap bakiyesi de SMS yoluyla gönderilecektir.
  • SMS yoluyla rapor parasını öğrenme işlemi ancak kişinin Ziraat Bankasında kayıtlı bir numarası olması halinde kullanılabilecektir. Kayıtlı bir numara yoksa Ziraat Bankası ATM’sinden ya da Ziraat Bankası şubesinden hesap sahibi numarasını güncelleyebilecektir.

E-Devlet Aracılığıyla Rapor Parasının Yatıp Yatmadığı Nasıl Öğrenilir?

E-Devlet aracılığıyla rapor parası sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için e-devlet şifresi ile e-devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. E-Devlet şifresi henüz edinilmemişse herhangi bir PTT şubesine gidilerek e-devlet şifresi alınabilecektir. Şifre alımı yapıldıktan sonra e-devlet sistemine giriş yapılarak gerekli kimlik doğrulaması tamamlanmalıdır.

BU YAZI DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!  Ziraat Katılım Bankası Kredi Kartı Limit Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kimlik doğrulaması tamamlandıktan sonra kişi hesabındaki arama bölümüne “İş Göremezlik Ödemesi” yazarak gerekli sorgulama sayfasına ulaşabilecektir. Aramadan sonra açılan sayfada kişinin varsa rapor parası ile ilgili bilgileri yer alacaktır.

Rapor Parası Kimlere Verilmektedir?

Rapor parasının verildiği kişiler 5510 sayılı İş ve Sosyal Güvenlik Kanununa göre sigortalı çalışan işçilerin rahatsızlanması ya da iş kazası geçirmesi sebebiyle kısa süreli iş göremezlik raporu bulunan çalışanlara verilmektedir. Bunun yanında sigortalı olarak çalışan ve emziren annelere de rapor parası talep haline verilmektedir. Genel olarak 3 gün ve üzerinde süreli doktor tarafından istirahat, tedavi ya da yataklı tedavi içeren rapor verilen her sigortalı rapor parası alabilmektedir.

Rapor Parası Ne Kadardır?

Rapor parasının tutarı asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. 2021 yılındaki asgari ücrete göre 2021 yılında asgari ücret 500 TL artış göstermiştir. Buna göre 2021 yılında ayakta tedavi görenler için rapor parası günlük en az 65,40 TL iken yatarak tedavi gören kimselerin rapor parası en az 49,05 TL idi. 2021 yılında ise asgari ücret 2.825,90 TL’dir ve rapor parası şu şekilde hesaplanmaktadır:

  • Ayakta tedavilerde günlük kazancın 2/3’ü
  • Yatarak tedavilerde ise günlük kazancın ½’si rapor parası olarak verilmektedir.

Rapor Parası Nasıl Alınmaktadır?

Rapor parası almak için sigortalı çalışan ilk olarak doktor onaylı raporunu işverenine teslim etmelidir ve işveren ise çalışanın raporunu beş gün içinde e-rapor sistemine girmelidir. Sigortalı çalışanın raporu Sosyal Güvenlik Kurumunda yetkili kişi tarafından incelenir ve yetkili kişi raporda herhangi bir sorun fark ederse işverene ve gerekli yerlere bildirim yaparak araştırma yapılmasını ister. Ancak yetkili kişi doktor raporunda herhangi bir sorun görmezse rapor parasının ödenmesi için onay verir.

BU YAZI DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!  Ziraat Katılım Bankası SMS ile Kredi Başvurusu, Şartları ve Limitleri

Verilen onayın ardından sigortalı çalışan adına PTT’ye rapor parası yatırılır ve rapor sahibi çalışana bununla ilgili bilgilendirme mesajı gönderilerek rapor parasını herhangi bir PTT şubesinden kendi adına alabileceği bildirilir.

Leave a Comment